Exercise capacity, muscle strength and fatigue in sarcoidosis
PROEFSCHRIFT
ter verkrijging van de graad van doctor
aan de Universiteit Maastricht,
op gezag van de Rector Magnificus, Prof. dr. L.L.G. Soete
volgens het besluit van het College van Decanen,
in het openbaar te verdedigen
op vrijdag 26 juni om 12:00 uur
door
Rik Gerardus Josef Marcellis
Rik Marcellis (1981) heeft in 2005 de HBO opleiding fysiotherapie aan de Hogeschool Zuyd te Heerlen afgerond en in 2006 de studie Bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht te Maastricht. Hij is sinds mei 2006 werkzaam als fysiotherapeut bij de afdeling fysiotherapie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) met als specialisme neurologie/neurochirurgie. Tevens is hij als fysiotherapeut verbonden aan het multidisciplinaire Cystic Fibrosis team van het MUMC. Momenteel doet hij onderzoek naar de prevalentie van perifere spierzwakte en inspanningstolerantie bij patiënten met sarcoïdose en de relatie tussen deze symptomen enerzijds en de kwaliteit van leven en overige klinische parameters anderzijds. e-mail: rik.marcellis@mumc.nl.
More information: www.njhealth.org/AASOG2015
Op vrijdag 11 december 2015 organiseert de ild care foundation voor het vijfde jaar weer een Master Class. Deze keer gebeurt dat in samenwerking met het ILD Expertisecentrum van het St. Antoniusziekenhuis te Nieuwegein.
De inschrijving voor de Master Class is gesloten.
De titel van de ILD masterclass is: ‘IPF: diagnostiek en management: een update’.
Locatie:
Hotel de Wageningsche Berg, Generaal Foulkesweg 96, 6703 DS Wageningen
http://hoteldewageningscheberg.nl
Op dinsdag 5 januari houdt Aalt Bast, hoogleraar Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit Maastricht, een lezing over de verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen voedingsmiddelen, gifstoffen en geneesmiddelen. De lezing wordt georganiseerd door het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap. Hij begint om 19.45 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk in het Forumgebouw op de Wageningse Campus (gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, zaal C222, 2e verdieping).
Donderdag 14 januari 2016: Vierde Jules van den Bosch Congres,
tevens jubileumcongres ter ere van 10-jarig bestaan Centrum voor ILD St. Antoniusziekenhuis te Nieuwegein:
‘Personalized Medicine in ILD’
‘Geneeskunde op maat: het belang van multidisciplinaire internationale samenwerking.’
Locatie: St. Antoniusziekenhuis, Leidsche Rijn.
Geachte collega,
Bij deze willen wij u graag uitnodigen voor een in meerdere opzichten bijzonder symposium. Ten eerste omdat wij hiermee willen vieren dat wij in het Catharina Ziekenhuis nu meer dan 50 jaar met heel veel plezier jonge collega longartsen opleiden; Ten tweede om hiermee de start van onze samenwerking in 2014 op het gebied van de interstitiële longziekten te markeren met onze Santeonpartner het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein; Ten derde vanwege de bijzondere locatie: het vermaarde van Abbe museum. Kortom 3 redenen waarom u dit symposium eigenlijk niet mag missen! We hopen u dan ook op 29 januari in het van Abbe museum te mogen begroeten. Tot dan. Mede namens de voltallige opleidingsgroep,
De voorbereidingscommissie:
Eveline Schakenraad
Frank Smeenk
Pascal Wielders
Programma
13.00 uur Ontvangst
14.00 – 14.10 uur Opening door Pascal Wielders
14.10 – 14.40 uur Prof. Dr. Frank Smeenk 50 jaar opleiding:een terugblik en blik vooruit
14.40 – 15.10 uur Prof. Dr. Bart Lambrecht: Pathogenese interstitiële longziekten
15.10 – 15.40 uur Pauze
15.40 – 16.10 uur Prof. Dr. Jan Grutters: IPF-netwerk en nieuwste ontwikkelingen
16.10 – 16.40 uur Radiologie Rianne Verhees: HRCT-beeld bij IPF
16.40 – 17.00 uur Quiz, antwoorden en prijsuitreiking
17.00 – 19.00 uur Borrel
Voor wie:
Longartsen (i.o.)
Reumatologen (i.o.)
Pathologen (i.o.)
Radiologen (i.o.)
Bestaat de vrije wil? Neuroloog Dick Swaab, auteur van de bestseller ‘Wij zijn ons brein’, denkt van niet. De Amerikaanse bewustzijnsfilosoof Daniel Dennett, gelauwerd met de Erasmusprijs, bestrijdt dat. Hij noemt Swaab ‘een wetenschappelijke schurk’.
Ook onder psychiaters, medici, juristen, verslavingsdeskundigen, psychologen en anderen wordt druk gediscussieerd over dit onderwerp. In hoeverre kunnen/moeten we mensen aanspreken op hun handelen en wandelen? Wat is meest effectieve manier om gedragsveranderingen te begeleiden en beïnvloeden?
Aanmelden vanaf heden tot uiterlijk 4 mei 2016
Voor professionals en patiënten, geïnteresseerden.