Op 13 oktober 2016 vond het jubileum symposium ‘Inspiratie en Passie in de zorg’ plaats in het Akoesticum te Ede.
Via deze link komt u bij een kort beeldverslag terecht. Het was al met al een bewogen middag met inspirerende sprekers en interactieve discussies. De sfeer was open en zeer toegankelijk voor elke deelnemer.
U kunt het verslag ook lezen in de nieuwste ild care today, of in Sarcoscoop, in Pulmoscript, of in Medidact.
In Pulmoscript staat ook een kort verslag van de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding aan prof. marjolein Drent.
Bekijk ook de indrukwekkende film: ’10 jaar nieuw leven’
Tijdens het jubileumsymposium van de ild care foundation hield Prof. Aalt Bast vol passie een presentatie. Hij is dean van de Campus Venlo en hoofd van de afdeling farmacologie en toxicologie van de FHML aan de Universiteit Maastricht.
“Het verschil tussen geneesmiddelen en voeding is dat een geneesmiddel effect heeft op slechts één target; het is selectieve toxiciteit. Voeding werkt niet selectief. Bio-actieve stoffen hebben diverse effecten waar we nog lang niet alles van weten, aldus Bast. De titel van zijn voordracht is: ‘Is de kok de farmacoloog van de toekomst?’ zie video.
Salmaan Sana, mede-oprichter van de stichting Compassion for Care gaf aan dat compassie niet weg te denken is in de zorg. “Compassie moet de plek in de zorg krijgen die het verdient. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden,” is Sana’s motto. ‘Wie ben je? Waarom doe je het werk dat je doet? Wat frustreert jou? Waar komt je energie vandaan? Die vier factoren zijn de energiemotor voor verandering. Je kunt iets aan de situatie veranderen als je zelf de verantwoordelijkheid neemt.” De titel van zijn presentatie is ‘Leiderschap en verandering vanuit compassie in de zorg’ zie video.
Primeur: Het artikel adembenemende chocolade is ook beschikbaar als e-learning!
In het decembernummer van 2016 staat een verhaal over adembenemende chocolade van dr. Jos Rooijackers, NKAL, Utrecht (link). Dit volledige verhaal is ook beschikbaar online als e-learning zowel in het Nederlands (https://vimeo.com/179372587) als in het Engels (https://vimeo.com/179374529).
Lees de volledige inhoud van de ild care today: link
Op de cover is een foto te zien – gemaakt door Selwin Kaaijk (link) – van Anton van der Graaf. Hij heeft longfibrose. Een van zijn hobby’s is koken. Hij krijgt les van Dennis Richter Uitdenbogaardt, de chef van O Mundo, het restaurant van Hotel de Wereld in Wageningen (link)
Wie is Anton van der Graaf?
Anton van der Graaf is 47 jaar oud (1969), getrouwd met Desiree sinds 1991 en trotse vader van een 18-jarige zoon. Hij is sinds 1990 werkzaam in verschillende commerciële functies, met name in de buitendienst. Van 1996 tot 2005 was hij werkzaam als zelfstandig ondernemer. In 2008 werd hij geconfronteerd met de
diagnose longfibrose en in 2010 moest hij stoppen met werken omdat het niet meer ging. Na enkele tijd thuis te hebben gezeten is hij weer voor een klein aantal uren per week aan de slag gegaan als adviseur/consultant bij zijn oude werkgever, een bedrijf dat adviseert over opslag van gevaarlijke stoffen. Hij haalt veel plezier uit het werk en voelt zich daardoor ook weer betrokken bij de maatschappij. Zijn grootste hobby is golf spelen, maar dat wordt steeds moeilijker om vol te houden. Er is natuurlijk sprake van fysieke achteruitgang, maar hij geniet van iedere dag die hem nog gegeven wordt.
Anton helpt met volle overtuiging mee om meer aandacht te schenken aan longfibrose. Aangezien het voor velen nog zo’n onbekend ziektebeeld is, zet hij zich enorm in voor het verzorgen van voorlichting. Zo heeft hij onder meer meegewerkt aan nascholing voor professionals. Ook speelt hij een belangrijke rol in de voorlichtingsfilm van de ild care foundation (https://www.youtube.com/watch?v=lx6DzrBU6O4) en de video over het project Topzorg van het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein (https://vimeo.com/179366579).
Anton vindt het belangrijk dat je kijkt naar wat je wel kan onder het motto: ‘Je bent meer dan je ziekte’. Een andere passie van hem is koken. Onlangs kreeg hij les van Dennis Richter Uitdenbogaardt, de chef van O Mundo, het restaurant van Hotel de Wereld in Wageningen.